AW med Trädgårdssnack med Niklas Hjelm, Eva Robild och Susanna Rosén
  • 22 mars kl 00:00-00:00

Varmt välkommen på afterwork för att inspireras inför våren och sommarens odlingssäsong!

Den 22/3 kl 16.30 får vi besök av Niklas Hjelm, Eva Robild och Susanna Rosén. Niklas Hjelm har nyligen kommit ut med boken Hydroponisk odling, Eva Robilds senaste bok heter Maxad skörd i din pallkrage och Susanna Roséns bok 100 växter till din köksträdgård. De kommer till oss och delar med sig av sina experttips denna fredagseftermiddag. Detta vill du inte missa, vare sig du odlar inomhus i lägenhet eller ute i pallkrage – här finns något för dig.

Vi bjuder på dryck och tilltugg!

Varmast välkommen!

Mer om Hydroponisk odling

Niklas Hjelm bor i Skåne och är ordförande i den ideella föreningen Hemmaodlat. Han har mångårig erfarenhet av hydro- och akvaponik. Han besöker Stockholm för att medverka på Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar denna helg i mars när han gör ett stopp hos oss i bokhandeln för att berätta om Hydroponisk odling. En växande trend bland odlare, särskilt i städerna. En odlingsform som passar många, du odlar helt utan jord – bara med vatten och näring! Odlingen kräver lite yta och skötsel, plus att du har dina färska kryddor eller grönsaker nära till hands när du ska laga mat. Hydroponiska odlingar fungerar inne och ute. Man kan odla i princip allt: örter, sallat, bär, tomater, chili eller grönsaker som squash, gurka, bönor, ärtor och kål. I den här handboken får du lära dig allt om hur du går tillväga för att odla i vatten, vilka system som finns och hur du kan bygga dem själv. Den ger svar på frågor som: Är det lika nyttigt? Smakar det lika gott? Är en hydroponisk odling ekologisk? Vilka grönsaker fungerar bäst?

Mer om Maxad skörd i din pallkrage

Eva Robild är frilansjournalist och författare och skriver främst om trädgård. Hon har skrivit ett 20-tal böcker, där ibland succéboken Odla i pallkrage, och har en egen spalt i tidningen Allt om Trädgård. Eva bor i skånska Höganäs. Senaste boken Maxad skörd i din pallkrage är en bok för dig som drömmer  om att kunna skörda färskpotatis till midsommar, om bönor och sockerärter av alla de slag eller om nyskördad mjäll rotselleri när septembermörkret kryper på. Att odla i pallkrage har blivit något av en folkrörelse. Det är lättare att hålla efter ogräs, smidigt att gödsla, du slipper tungt grävarbete, du kan börja tidigare på våren och du kan enkelt bygga ditt eget mini-växthus. Dessutom passar pallkrageodling lika bra på balkongen som på innergården i staden och i den stora villaträdgården!

Maxad skörd i din pallkrage gräver Robild djupare i myllan och bjuder på fler tips och trix – både för nybörjaren och för den som vill ta sin odling ett steg längre. Maxad skörd i din pallkrage är en entusiasmerande och praktisk bok om hur du får ut det mesta av din odling.

Mer om 100 växter till din köksträdgård

Susanna Rosén är författare, frilansjournalist, fotograf och utbildad biolog. Sedan drygt 20 år tillbaka skriver hon artiklar och fotograferar för olika månads- och veckotidningar som Allt om Trädgård, Sköna HemHus och HemHemmets Journal mfl. Hon är även en filitig författare och har skrivit ett stort antal populära böcker, varav flera har odling och trädgård som tema. Sedan ett par år är hon även redigerare på Allt om Trädgård. Hela livet har hon haft många fritidsintressen, som trädgård och krukväxter, djur och natur, katter och andra husdjur, antikviteter, byggnadsvård, inredning och design. Hennes fritidsintressen har helt enkelt blivit hennes arbete.

Denna praktiska handledning vänder sig både till nybörjare och alla som vill hitta ny inspiration till att odla. Här finns information om hur man startar – från en tom jordyta eller en plats för en odlingslåda, till hur det första året med en köksträdgård kan se ut. Bokens andra del är en guide till en mängd olika grönsaker, kryddväxter, bär och ätliga blommor.

Alla kan odla! Du behöver inte ha ett stort trädgårdsland eller en egen kolonilott, utan det går alldeles utmärkt att odla i pallkragar på en solig plats, i en zinkbalja på balkongen eller i krukor i köksfönstret. När grönsakerna tillåts växa i sin egen takt får de både en rikare smak och en tydligare karaktär. Odlar du ekologiskt blir det du skördar dessutom betydligt nyttigare.