Ålevangeliet & Naturen vi ärvde
  • 31 mars kl 17:00-18:00, Stora Nygatan 7

En kväll med författarna till Ålevangeliet & Naturen vi ärvde – i spåren av Tyst vår

Välkommen att lyssna till ett samtal mellan Augustprisbelönade författaren Patrik Svensson (Ålevangeliet) och välkända SVT-profilen och författaren Henrik Ekman (Naturen vi ärvde).

*
Patrik Svenssons bok Ålevangeliet blev en kanske osannolik framgångssaga; en bok om en slemmig och mystisk fisk med strövtåg i barndomens landskap och bland litterära själsfränder, hur kunde den nå ut så brett? Augustpriset är en förklaring och ett älskat Sommar i P1 också – men boken i sig sträcker sig långt bortom vår lätt äcklade fascination inför ålen.

Henrik Ekmans bok Naturen vi ärvde har ett annat och bredare ärende: Detta är en självbiografisk miljöresa med många ljusglimtar men samtidigt en gråskalepalett som blir allt djupare.

Det båda författarna har gemensamt är inspirationen de hämtat från den bok som blev startskottet för den moderna miljörörelsen: Tyst vår av Rachel Carson.

“Barndomens somrar var soliga, fyllda av bad och naturupplevelser. Jag tittade på fåglar och hade mitt eget lilla zoo i trädgården. Men under ytan hände det saker. Sjöarna grodde igen, havet höll på att övergödas och ute i landskapet tystnade fågelrösterna när gifter spreds på åkrarna. Rachel Carson öppnade världens ögon med sin bok Tyst vår. Och det hon beskrev från USA hände även i Sverige. Miljö och natur blev mitt yrke.” — Henrik Ekman

*

Henrik Ekman: Fotograf Magnus Liam Karlsson

Patrick Svensson. Fotograf: Emil Malmborg