Åsa Axelsson i samtal med Maria Eriksson om att lämna ekorrhjulet
  • 26 mars kl 00:00-00:00

Välkommen till oss den 26/3 kl 18 för att lyssna på ett samtal om hur man hoppar av det så kallade kända ekorrhjulet och lär sig leva på andra medel. Något många kanske drömt om eller haft funderingar kring. Men hur gör man då?

Åsa Axelsson bor i Umeå med sin man och fyra barn. Jag lämnar ekorrhjulet är hennes första bok. Hon rekommenderar den till mammor – och alla andra – som går omkring med en ständig känsla i magen av att något är fel trots att vi har ”allt”.

Maria Eriksson är skribent. I projektet 366 Days of Sharing (www.366daysofsharing.com) utforskar hon delnings- och gig-ekonomin. Till exempel hur dessa kan användas för att spara/tjäna pengar, skapa sociala kontakter och bidra till livsstilsförändringar i stort.

Mer om boken Jag lämnar ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete

När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa.

Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil – och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter.

En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?

Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut.

Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?