BÄTTRE SENT ÄN ALDRIG – BOKSAMTAL MED CHIKA UNIGWE
  • 7 november kl 17:00-18:00, Gamla stans bokhandel

Internationellt författarbesök av Chika Unigwe som samtalar med Johanna Lundin.

I en mosaik av tio sammanhängande berättelser skildrar Chika Unigwe i Bättre aldrig än sent en grupp nigerianska invandrare och deras liv i belgiska Flandern. Det handlar om olyckliga skenäktenskap och förlorade möjligheter, hemlängtan och ensamhet, passion och kärlek, religiös fanatism och excorcism och dagliga absurditeter och motgångar. Med stor värme och insiktsfullhet tecknar Unigwe exilens vardag, ständigt färgad som den är av såväl den djupa förlusten som av jakten på en bättre framtid.

Chika Unigwe är ett av den nigerianska exillitteraturens främsta namn och hon har fått stor uppmärksamhet internationellt, inte minst för romanen On Black Sisters’ Street, som tilldelades Nigeria Prize for Literature 2012. Med Bättre aldrig än sent presenteras Unigwes författarskap för första gången på svenska.

Johanna Lundin är välkänd för bokläsare som boktipsare i Go’kväll (SVT) samt som moderator för en rad författarsamtal. I mer än ett decennium har hon varit en profil inom det digitala bokcommunityt med såväl blogg, Instagram-konto och YouTube-kanal.

Röster om Bättre aldrig än sent:

”Unigwes prosa dansar, svävar, tar tvära kast och oväntade steg. Jag vänder hela tiden tillbaka till dessa berättelser, till magin i hennes språk. Det här är inte berättelser om människor vi ska tycka synd om, utan om människor som är människor: komplicerade, naiva, dumma, kärleksfulla, trofasta. Mänskli­ga, helt enkelt.”
– Ukamaka Olisawke, Granta

”Omväxlande brutalt ärligt, humoristiskt och sorgset Med dessa i hög grad filmiska berättelser är Unigwe den som ger röst åt de afrikanska emigranter­nas erfarenheter i Europa.”
– Lagos Review

Foto på Johanna:  Cina Granberg
Foto på Chika: Koen Broos