Boksignering med Hélène Gullberg
  • 17 oktober kl 00:00-00:00

Lördagen 17 oktober kl.14 -15  

                                                                                                                                                                               Som specialist på Bukowskis och intendent på Kungliga slottet har Hélène Gullberg ständigt varit omgiven av historien och dess föremål. I Den konserverade änkan låter hon oss ta klivet rakt in på möbelmästare Georg Haupts verkstadsgolv och uppleva det gustavianska Stockholm med änkornas ögon. Med stark doft av sågspån, brännvin och perukpuder levandegörs delar av kvinnohistorien här för första gången i romanform.

Det är höst år 1779 i Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i sängen efter bröllopsnatten med sin dubbelt så gamle make, den store möbelkonstnären Georg Haupt. Föga anar hon då att hon bara fem år senare är änka, har sju barn och ensamt ansvar för den berömda verkstaden.

Påtryckningarna att hon ska gifta om sig – bli konserverad – hopar sig. Hennes ivrigaste uppvaktare är också den man hon fruktar mest, en man som inte skyr några medel i sin jakt på att ta över verkstaden. Ska Sara lyckas stå emot honom och det mäktiga skrået?

Den konserverade änkan är en historisk roman om kärlek, möbelkonst och kvinnors livsvillkor under gustaviansk tid. Med mustigt språk och högt tempo skildrar Hélène Gullberg verkliga personers oberättade öden.