En kväll med Stig Fredrikson om Ryssland och Putin
  • 13 november kl 00:00-00:00

“Min utgångspunkt för den här boken har varit att Ryssland är värt ett bättre öde än att styras av en auktoritär och korrumperad president och makteliten runt honom.” Dessa inledande ord i Stig Fredriksons nya bok är rakt på sak, skrivna av en kännare av rysk politik sedan mer än 40 år. Fredrikson konstaterar att Ryssland med 144 miljoner invånare och med enorma naturrikedomar kunde vara ett välfärdsland och en ekonomisk stormakt. I stället har den gamla kommunistdiktaturen blivit ett av världens mest ojämlika länder. Makthavaren och hans närstående har, tillsammans med en samvetslös elit, skott sig bortom skammens gränser.

I sju koncentrerade och direkta kapitel går Fredrikson igenom Vladimir Putins liv och karriär, hans utbildning och liv som agent från en barndom under usla förhållanden i nuvarande Sankt Peterburg. Putin är, menar Fredrikson, en psykologiskt insiktsfull “avläsare” av andras personligheter, och har tack vare sin KGB-bakgrund en förmåga att anpassa sig till varje person och situation. Fredrikson har studerat och genomskådat Vladimir Putin. Boken avslutas med ett intressant resonemang om ett alternativt Ryssland utan denne auktoritäre och odemokratiske ledare.

Stig Fredrikson är sedan decennier en framstående kännare av ryskt samhälle och politik. I en rad uppskattade böcker har han skildrat det moderna ryska samhället. Han var också nära vän med författaren och dissidenten Aleksander Solzjenitsyn. Boken om deras relation, Alexanders kurir Ett journalistliv i skuggan av det kalla kriget, finns nu i en fjärde upplaga. Han har även skrivit en tidigare bok om Vladimir Putin, Oligarken och presidenten Tvekampen mellan Chodorkovskij och Putin (2013), liksom böckerna Daterat Moskva Rysslands väg leder bort (2009) och Boris Jeltsin Reformatorn som inte nådde ända fram (2016).