Författarbesök av Dag Sebastian Ahlander
  • 9 maj kl 00:00-00:00

Välkommen den 9 maj kl 18 till en historisk kväll med författaren och diplomaten Dag Sebastian Ahlander där han berättar om ett stycke omvälvande svensk historia. I sin nya bok Sverige vid avgrunden – 1808–1814 skildrar Dag Sebastian Ahlander ett stycke svensk historia som sällan skildrats i sin helhet. Förlusten av den finska rikshalvan, framväxten av ett nytt kungahus och ett nytt utrikespolitiskt fokus mot Norge. Det är en utveckling som leder bort från den gamla stormaktens världsuppfattning mot någonting nytt, mot det som skulle komma att bli vår tids Sverige.

Varmt välkommen!

Mer om boken:

Hur kunde det gå så illa?

År 1808 stod Sverige vid avgrundens rand och kämpade för sin överlevnad i krig på tre olika fronter: i söder mot Napoleon, i väster mot Danmark och i öster mot Ryssland. Napoleon och tsar Alexander I hade gjort upp om att stycka Sverige utmed Motala ström. Allt höll på att ta en ända med förskräckelse.

När läget var som mörkast i augusti 1810 valde Sveriges rikstag under slumpmässiga former en okänd tronföljare: den franske marskalken Jean-Baptiste Bernadotte, en verklig joker i leken. En ny tid tog sin början.

I sin nya bok Sverige vid avgrunden skildrar diplomaten och författaren Dag Sebastian Ahlander ett stycke omvälvande svensk historia. Ahlander har tidigare bland annat skrivit en kritikerrosad biografi om Gustaf Mannerheim.

Boken ges ut av Historiska media. Ännu mer om boken hittar du här.