INSTÄLLT !Författarsamtal med Hèléne Gullberg
  • 17 november kl 00:00-00:00

Tyvärr inställt! Tisdagen 17 november kl.17.30

Det är höst år 1779 i Gustav III:s Stockholm. Sara ligger förvirrad kvar i brudsängen efter att ha äktat en nära dubbelt så gammal man, Sveriges störste möbelkonstnär Georg Haupt. Föga anar hon att hon bara fem år senare ska stå som änka med sju barn och ensam ansvarig för den berömda verkstaden.

Påtryckningarna att hon ska gifta om sig – bli ” konserverad” – hopar sig, och då med mannen hon fruktar. Änkekonservering, att låta en efterträdande mästare även ta över änkan och barnen, blir i denna berättelse något av en mardröm som Sara gör allt för att undvika.

Läsaren får följa Saras spirande kärleksliv från brudsäng och ovisshet, till nyfikenhet och passion. Likaså Saras utforskande av möbelyrket från naiv okunskap till en strävan att med list och envishet bli en fullfjädrad verkstadsänka.

Vid sidan om Sara finns familjens och verkstadens andra medlemmar som alla slåss med sina egna demoner. En homosexuell lärgosse, en bitter hovintendent, en stum piga, en driven kaffemamsell och Petter, gesällen som gör vad som helst för att få bli mästare – kan änkekonservering vara en möjlig väg dit?

En kunskap om tiden och en berättarlust som är omöjlig att värja sig ifrån

Den konserverade änkan är Hélène Gullbergs fängslande debutroman byggd på verkliga personer och händelser. Tiden, miljöerna och Georg Haupts fantastiska möbler kommer här till liv med en berättarlust som är omöjlig att värja sig ifrån.

Med ett starkt persongalleri, mustigt språk och högt tempo är denna roman svår att lägga ifrån sig. Författarens gedigna kunskap om tiden och miljöerna lyser igenom och skänker berättelsen stor trovärdighet med mängder av spännande och intressanta detaljer.

Boken utspelar sig i Gamla Stan.

Hélène Gullberg bor och är uppväxt i Stockholm. Under åren som intendent på Kungliga slottet och Bukowski Auktioner har en nyfikenhet väckts på människorna, och framför allt kvinnorna, bakom auktionshusens och slottens alla unika föremål. Att berätta deras historia, om det så är skriftligt, verbalt eller medialt, är hennes passion.

Hélène Gullberg har tidigare medverkat i program som Historieätarna (SVT) och Drottningarna (TV4) samt är medförfattare till Kungliga Parker – Människor och berättelser (InPress Art 2019)

anmälan till: info@gamlastansbokhandel.se