Författarsamtal med Maxim Grigoriev
  • 24 oktober kl 17:00-18:00, Gamla stans bokhandel

“Romain har kommit till Porto för att filma regnet och söka efter sina rötter. Etelle har flytt Ryssland och håller sig undan i ett vindsrum på Pensão A Portuguesa. Patricia är upprörd över den lokala bostadspolitiken. Bernardo har återvänt hem. Alda,”

Regnet skildrar en grupp unga människor i Porto som bestämmer sig för att göra något radikalt åt den kapitaldrivna gentrifiering och exploatering som pågår i den historiska stadskärnan. I ett fascinerande stilexperiment skriver Grigoriev fram en stum berättare, någon som enbart framträder genom vad andra säger – romanen är ett regn av andras repliker.

Maxim Grigoriev är född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Grigorievs första bok, novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Europa utkom 2021 för vilken Grigoriev Augustnominerades samma år och har tilldelats ett flertal litterära priser; Svenska Dagbladets Litteraturpris 2021, EU:s Litteraturpris 2021 och SmåLits Migrantpris 2022. Han nominerades även till VI:s litteraturpris 2021. 2022 nominerades Maxim Grigoriev till DN:s Kulturpris.