Nina Wähä & Ia Genberg
  • 24 mars kl 18:00-19:00, Storkyrkan

Kom till ett spännande samtal  i vackra Storkyrkan med Nina Wähä och Ia Genberg. Moderator är Kristina Ljunggren.

Efter sitt stora genombrott med romanen Testamente återkommer nu Nina Wähä med en hyllning till filmkonsten med alla dess hjältar och skurkar. Babetta är en roman som bäst kan beskrivas som Persona möter Mr Ripley.

– Jag höll egentligen på med en annan bok, som utspelar sig i Hälsingland, när Babetta kom till mig i en dröm, berättar Nina Wähä. I drömmen fanns en pool i södra Frankrike, där fanns två bästa vänner och där fanns storfilmen Babetta som en skugga över deras härliga sommar. Vad skulle jag göra? Det var bara att börja skriva.

I Babetta möter vi Katja och Lou som är bästa vänner. De möttes på teaterlinjen på Södra Latin, och medan Katja numera jobbar på ett ekologiskt kafé så har Lou blivit filmstjärna efter succén med filmen Babetta. En dag får Katja frågan om hon vill komma och tillbringa sommaren i ett sydfranskt chateau tillsammans med sin bästa vän. Hon blir inbjuden till ett slott, i vilket Lou bor tillsammans med en fransk filmlegend.

Trots att det är en värld som för Katja mer liknar fantasi än verklighet så återgår de till sin gamla relation där de delar allt, nästan som två syskon. Eller som två sidor av en och samma spegel? Snart dras nätet åt kring dem. Den ena märkvärdiga händelsen efter den andra uppdagas och sanning blir allt svårare att skilja från lögn – och kanske är deras vänskap till sist den sista pusselbiten i ett bisarrt och skrämmande skådespel?

Vi lever så många liv inuti våra liv, mindre liv med människor som kommer och går, vänner som försvinner, barn som växer upp, och jag förstår aldrig vilket av mina liv som är själva ramen.

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Hennes senaste roman Testamente (2019) hyllades av kritiker, nominerades till Augustpriset och belönades med Sveriges Radios Romanpris.

*

Detaljerna: En kvinna ligger nedbäddad i feber när en handfull människor ur det förflutna står framför henne: en blivande kändis som skrev ett brev, en vän som försvann bortom kartan, en kärlek utan framtid.

Detaljerna är en roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro. Vilken är den perfekta millennieklänningen? Kan en älskad människa verkligen försvinna? Och vem är det egentligen som porträtteras, personen på bilden eller den som håller i penseln?

Ia Genbergs debutroman Söta fredag (2012) är en färgsprakande, humoristisk och vindlande roman om en händelse som får egendomliga konsekvenser för huvudpersonen Max.

Hennes andra roman, Sent farväl (2013) fångar en förlorad vänskap mellan två unga kvinnor på ett lågmält och stilsäkert sätt.

Hennes tredje bok på Weyler, novellsamlingen Klen tröst och fyra andra berättelser om pengar (2018) utforskar just frågan om pengar. Den fick fina recensioner och hamnade på flera topplistor över årets bästa böcker.

Våren 2022 är hon aktuell med romanen Detaljerna.