Författarsamtal om resande med vagabonden Per J Andersson
  • 9 mars kl 00:00-00:00

Onsdagen 9 mars kl.17.00 – 18.00

 

En vagabonds bekännelser:

 

Blir man en bättre människa av att resa? Per J Andersson tror det, men bara om resan sker med vidöppna ögon och bjuder på kulturmöten. I sin nya bok Tankar för dagen – manual för den nyfikna resenären ger han goda råd: stäng av mobilen, testa att resa ensam, färdas på marken så ofta som möjligt och skaffa dig minst en ny vän där ute.

 

Med klimatoro och rädsla för att bli smittad ifrågasätter allt fler människans resande. 

Samtidigt kan ju resandet vara bästa vägen till en vidsyntare och tolerantare världsbild. Orörlighet göder fördomar som är grogrunden för rasism. Möten över kulturgränser ökar förståelsen för att det finns flera sätt att leva sitt liv på.

I Per J Anderssons nya bok får vi följa med författaren ut i världen – till Indien, Sri Lanka, Grekland, Thailand – och se honom känna sig vilsen, förundrad, överväldigad – ibland pånyttfödd – över allt det nya och annorlunda.

Kontakten med det främmande gör honom mer uppmärksam både på sin omgivning och på sina innersta tankar. Med banden kapade till den invanda miljön skärps sinnena, intrycken blir skarpare och klarare. 

 

Per var en av grundarna till Vagabond, ett resemagasin som vill ta in den

värld som finns bortom sandstranden och paraplydrinken. Han har skrivit om reselitteratur i DN och reflekterat kring hur resande påverkar människan i SR-program som Obs, Räls och Tankar för dagen. Han är också aktuell med en serie ljudböcker om historiska kvinnliga resenärer.