FÖRFATTARTRÄFF: SVERKER SÖRLIN OM FRAMTIDSLANDET
  • 14 mars kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel

Berättelsen om den stora gröna omställningen är vacker, men den scen där pjäsen spelas är bräckligare än på mycket länge. För det är vad vi bör se — en större berättelse om världen som utspelas i ett koncentrerat format i norra Sverige. Det är en berättelse som angår oss alla.
– Sverker Sörlin

Under industrialiseringen antog Norrland bilden av ett “framtidsland”. Folk skulle flytta till den nya storindustriella provinsen, näringslivet skulle blomstra och rikedomarna skulle spridas över Sverige. Det var inte första gången Norrland spelade denna roll och inte heller den sista.

År 1988 publicerades idéhistorikern Sverker Sörlins numera klassiska bok Framtidslandet för första gången. Här redogör han för visionerna, de skiftande intressena – de vetenskapliga, turistiska och exotiska – som omgärdade exploateringen av de norra regionerna under industrialiseringen. Nu vänds blickarna åter norrut med planer på en rekordstor exploatering av Norrlands naturresurser i och med det “Nya Gröna Norrland”.

Boken är sedan länge slutsåld och återpubliceras nu på Teg Publishing i en reviderad utgåva med förord av journalisten Po Tidholm samt ett nyskrivet efterord av Sverker Sörlin.

Möt Sverker hos oss i ett samtal om boken.

Foto på Sverker Sörlin: Sofia Runarsdotter

Gamla stans bokhandels evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!