Global Bar-samtal: TBC – Från en sal på lasarettet till växande global farsot
  • 17 januari kl 18:00-19:30, Stora Nygatan 7

En kall februarikväll 1947, två dagar före hennes sjuårsdag, skrivs en flicka med tbc in på Norrtulls sjukhus. Efter fyra månader på sjukhuset skickas hon till ett barnsanatorium. Först till Lucia ska den lilla flickan få komma hem till sin familj igen.

I sin nya bok ”I en sal på lasarettet” berättar DN:s kulturchef Björn Wiman om sin egen mamma och sjukdomens historia i Sverige. Men TBC (eller TB på engelska) tillhör inte det förgångna. Tvärtom ökar spridningen i världen, inte minst bland flyktingar som en följd av kriget i Ukraina. Antalet dödsfall till följd av TBC ökar och under 2021 dog 1,6 miljoner människor i världen till följd av sjukdomen samtidigt som bara en av tre med resistent TBC har tillgång till vård (Källa: WHO).

I årets första Global Bar-samtal pratar vi om den både skamfyllda och mytomspunna folkhemssjukdomen i ett globalt perspektiv.

Medverkande:

Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

Samtalet genomförs i samarbete med Stora Nygatan 7 och Globala fonden.

Obligatorisk föranmälan – begränsat antal platser Klicka på länken här!

Läs mer om Charlotte Buxbaums forskning här och här.

Läs en intervju med Yulia Malyk på organisationen 100 % Life som med stöd från Globala fonden arbetar för att stödja människor med TBC och HIV i Ukraina.

Köp Björn Wimans bok och få den signerad
Före och efter samtalet kan du köpa Björn Wimans bok och få den signerad. Du hittar den också här.