Granskott, vårbrodd och tjärdoft – Om kärleken till det vilda nordiska köket
  • 5 oktober kl 17:00-18:00, Gamla Stans Bokhandel

Välkommen på samtal om nya boken Granskott, vårbrodd och tjärdoft: om kärleken till det vilda nordiska köket med författarna Ola Engelmark, Lena Engelmark Embertsén och Fredrik Johnsson .

Livet är en lång upptäcktsresa. Eller egentligen flera som pågår samtidigt, men i olika riktningar. Här väljer författarna en och berättar om kärleksresan till de vilda smakernas land. Var smak med sin egenart, tydligt syrlig eller med kraftfull beska. Någon med en vaniljton så försynt att du behöver närma dig den försiktigt för att den inte ska dunsta bort innan den ligger på tallriken.

De är tre som berättar, var och en med sin historia. Lena som har prisats för sin talang att leta, hitta och förädla de vilda växternas och svamparnas smaker, bortom vardagen. Fredrik som med intuition, kunnande och handlag komponerar smak och textur så vilt att det tänt Michelinstjärnor. Och Ola som följer skogens och ängens ekosystem, vårdar mark och växter med varsam hand för att mångfalden ska myllra mer, ge ännu fler smaker.

Ta med dig smakglädjen, på med kängorna och följ med till en förundrans smakvärld!

Lena Engelmark Embertsén är matinnovatör och kemiingenjör. Hennes unika smaknyfikenhet har tagit fram produkter, baserade på råvaror från egen skog, som bland annat serverats på Nobelmiddagar och världsutställningen i Dubai.

Ola Engelmark är skogsekolog, skogsägare och mångbruksföretagare. Han har bred forskningserfarenhet som han tillämpar i skötsel av skogen för att nå högre förädling, biologisk mångfald och klimat-nytta. Tidningen Fokus utsåg honom 2019 till Årets miljösvensk.

Fredrik Johnsson var 2010-2019 med och drev Restaurang Volt i Stockholm som belönades med en stjärna i Michelinguiden.