Historiska kärlekspar med Sara Griberg
  • 14 februari kl 12:00-13:00

Måndag 14 februari kl.12.00 -13.00, Alla hjärtans dag

Vad passar bättre än att fira alla hjärtans dag än med en lektion i historiska kärlekspar med Sara Griberg!

Hur kom det sig att den prostituerade akrobaten Theodora blev det bysantinska rikets mäktigaste kvinna? Hade Napoleons egyptiska fälttåg lyckats bättre om fältherren inte plågats av tankarna på hustrun Joséphines otrohet? I Sara Gribergs nya bok Historiska kärlekspar möter vi makthavare, kulturpersonligheter och många andra som genom sina val av partner och livsföring skrivit in sig i historieböckerna.

 

Det är inte alltid de lyckligaste berättelserna som finns bevarade, utan snarare de dramatiska, de gripande och de normbrytande. I kavalkaden av kärlekspar ges exempel på passion över samhällsklasserna, relationer mellan personer med olika hudfärg, kärlek i samkönade par samt katastrofala arrangerade äktenskap. De dramatiska berättelserna ger en inblick i de historiska sammanhang där relationerna utspelar sig och i samtidens syn på kärlek och äktenskap, från antiken till våra dagar.

 

Sara Griberg är författare och frilansjournalist, baserad i Malmö och på Österlen. Hon har under många år medverkat i tidskrifter som Allt om Historia, Populär Historia och Historiskan. I bagaget finns studier i historia och arkeologi vid Lunds universitet samt ett förflutet som reseskribent.