Jerker Virdborg om Cirkelns fyra hörn
  • 8 februari kl 17:00-18:00, Gamla Stans Bokhandel

Jerker Virdborg besöker oss för att berätta om sin nya roman Cirkelns fyra hörn (utgivningsdatum 2023-02-01).

Om Cirkelns fyra hörn:

Redan på torsdagen hade pappa över telefon meddelat mig att nu, nu skulle det bli av.
”På söndag. Lite efter frukost.”
Vad vi skulle göra ville han inte berätta men sedan ett par veckor tillbaka hade han låtit mig förstå att någonting var i görningen.

En man får en oväntad present av sin pappa. Överraskningen visar sig leda långt ner i Stockholms okända historia. Men gradvis framgår det att spåren från det förflutna inte helt stämmer. Samtidigt avslöjar pappan en privat och skakande berättelse som tvingar sonen att spetsa öronen till det yttersta. Cirkelns fyra hörn är en roman om minne, historieskrivning och arv, spännande och klaustrofobisk i en stil som Jerker Virdborg behärskar som ingen annan.

***

Jerker Virdborg är född 1971 och bosatt i Stockholm. Som ung studerade han litteratur-, film- och konstvetenskap och i 25-årsåldern började han skriva prosa. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt 2001 utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris och översattes till flera språk. Han har därefter publicerat romanerna Försvinnarna (2005), Mannen på Trinisla (2007), Kall feber (2009), Staden och lågorna (2012), Sommaren, syster (2017) och Mamma i soffa (2020) och befäste med dessa sin position som en av de intressantaste nya rösterna i svensk litteratur. Han har även intresserat sig mycket för novellen som form och tillsammans med Ingrid Elam varit redaktör för antologin Svenska Noveller, Från Almqvist till Stoor, utgiven 2018.

***

Foto på Jerker: Thron Ullberg