Mary Wollstonecraft tankevärld
  • 5 maj kl 17:00-18:00, Gamla stans bokhandel

Hör Katarina Bjärvall berätta om Lutad mot ett spjut och den engelska författaren Mary Wollstonecrafts tankevärld under hennes resa i Skandinavien under slutet av 1700-talet.

År 1795 stiger författarinnan Mary Wollstonecraft i land på klipporna söder om Göteborg. Hennes uppdrag är att söka en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite.

Vid denna tid är Mary Wollstonecraft 36 år och har skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som gjort henne omstridd i hemlandet England – aktad, till och med älskad, men också föraktad. Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Resan i Sverige, Norge och Danmark blir ett händelserikt tillstånd där hennes tillvaro står och väger.

I Lutad mot ett spjut får läsaren följa med i Mary Wollstonecrafts fotspår och in i hennes tankevärld. Det är en sann historia som tar sig friheter med inspiration av 1700­talsförfattarens fantasi och förnuft. En fängslande biografi – och en skattjakt.

*

Katarina Bjärvall är journalist och författare. Våren 2022 är hon aktuell med boken Lutad mot ett spjut där läsaren får följa med in i den engelska författaren Mary Wollstonecrafts tankevärld under hennes resa i Skandinavien under slutet av 1700-talet.

För den grävande reportageboken Störningen – adhd, pillren och det stressade samhälletbelönades Katarina Bjärvall med Guldspaden 2019. Tidigare har hon skrivit om en rad olika ämnen: språk i En gravad hund (2001), barnfamiljer och konsumtionshets i Vill ha mer(2005), människan och mobilen i Var är du? (2011), drivkrafterna bakom överkonsumtionen i Yes! (2015) och pedagogik i De livsviktiga och Pedagogikens pionjärer (2007 resp 2019). Hon har också skrivit en roman, Under tiden, som kom ut 2008.