Kvinnor & Politik
  • 28 april kl 18:00-19:00, Storkyrkan

Välkommen till ett samtal om Kvinnor & Politik där Kristina Ljunggren samtalar med Eva Franchell (pressekreterare åt Anna Lindh) och Jenny Madestam i Storkyrkan.

I hundra år har kvinnor haft rösträtt i Sverige, men vid bara ett fåtal tillfällen har riksdagspartier letts av kvinnor. Kvinnliga partiledare befinner sig också i ett påfallande utsatt läge där deras ledarskap och personlighet ofta ifrågasätts, och förhandlas om.

I den här boken antas dessa kvinnors perspektiv. Genom ett unikt intervjumaterial med både nuvarande och före detta partiledare skildrar Jenny Madestam upplevelsen av att vara maktens kvinnor. Den 10 september 2003 knivhuggs utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK i Stockholm. Morgonen därpå avlider hon, 46 år gammal. Sorgen förlamar en hel nation och tanken på hennes två små barn är outhärdlig. Mammor ska inte dö. Men hennes död innebär också att Sverige och Socialdemokraterna förlorat en del av sin framtid. Hon kunde ha fortsatt att vara en viktig röst i världen, hon kunde ha blivit en framgångsrik partiledare. Nu blev det inte så.

*

Journalisten Eva Franchell var nära vän och kollega till Anna Lindh och i denna första heltäckande biografi ger hon oss en vital och levande tidsbild av det politiska 1900-talets andra hälft och skildrar den mångsidiga och inte alltid enkla politikern och människan Anna Lindh.

Kristina Ljunggren är journalist med erfarenhet från en rad redaktioner, både tidningar och tv. I dag är hon ledarskribent på Aftonbladet. Under ett tiotal år arbetade hon i Regeringskansliet, framför allt som pressekreterare åt Anna Lindh.

Jenny Madestam, född 1974, är docent i statsvetenskap och forskar om politiskt ledarskap. Hon har under många år studerat och kommenterat den svenska inrikespolitiken med ett särskilt intresse för partiledare. Hennes avhandling handlade om partiledarideal och hon har därefter skrivit boken “Hur blir man vald? Om ledarrekrytering i tre svenska partier”.