Maria Soxbo i samtal om nya boken Ställ om!
  • 27 september kl 17:00-18:00, Gamla Stans Bokhandel

Världen behöver ställa om, forskarna är oerhört eniga om det. Men ett av klimatkrisens många problem är att lösningen oftast formuleras som en massa livsstils-ajabaja. Och de allra flesta av oss går inte igång på förbud. ​Samtidigt rusar vi uppåt​/​framåt med en ökande känsla av otillräcklighet. ​​Trots att vi på papperet har det bättre än någonsin verkar vi aldrig kunna sluta drömma om … något annat.

Så den här boken börjar i en annan ände! Vad skulle hända om vi tänkte om? Om vi utifrån små och stora förändringar i vardagen kan börja bygga en annan typ av tillvaro – och på sikt samhälle – från grunden. Ett samhälle där det som känns viktigast får ta mest plats.

Boken är uppdelad utifrån några av tillvarons stora byggstenar: ​drömmar, tid, jobb, gemenskap, värden, konsumtion och lycka​. Målet är att överraska, helst både en, två och tre gånger och försöka svara på frågan: “What’s in it for me?” För det fina med omställningen – både den personliga och den samhälleliga – är att de allra flesta av oss kommer att gå ur den som vinnare.

I Ställ om! utgår vi därför från målet – den hållbara människan, och visar både hur vi kan ta oss dit och allt vi har att vinna på det.

Maria Soxbo är journalist och influencer med inriktning på hållbarhetsfrågor. Hon är medgrundare av Klimatklubben och var en av författarna till succéboken Gör skillnad ‒ från klimatångest till handlingskraft 2019. Hon var också med och startade initiativet Vi Gör Vad Vi Kan som samlade in 10 000 000 kronor på tio dagar under flyktingkrisen hösten 2015.