MODE, MAKT OCH MASKULINITET, VARFÖR KLÄR SIG MANNEN SOM HAN GÖR? OM MANLIGT MODE MED JOHAN HAKELIUS
  • 1 mars kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel

Mode, makt och maskulinitet, varför klär sig mannen som han gör?

Antologin Manligt mode – en okänd historia öppnar dörren till ny kunskap om manligt mode. Alltför länge har herrmodets historia gömts bakom dammodets dominerande former och utveckling. Och bakom uppfattningen att ett manligt modeintresse inte kunde kombineras med korrekt maskulinitet.

Här bevisar ett antal av västvärldens mest kända modehistoriker och författare motsatsen. Boken tar avstamp femhundra år tillbaka i tiden och berättar kort om olika perioder och stilar som påverkat herrmodets utveckling fram till våra dagar: 1600-talets och 1700-talets praktfulla formspråk. 1800-talets man som ofta (men inte alltid) klädde sig i svart. Förändringar i samhället som satt sin prägel på modets utveckling under 1900-talet. Det klassiska engelska skrädderiet och evolutionen av mannens fortfarande mest användbara plagg, kostymen, som går som en tråd genom herrmodets historia liksom dandyn, mannen som än idag vågar gå sin egen väg. De avslutande kapitlen ger en bild av vad som hänt inom herrmodet under de senaste decennierna: en ny syn på maskulinitet och den manliga klädselns nära koppling till musik, kroppskultur, sport- och outdoormode. Och, sist men inte minst, av högaktuella ämnen som genus-, norm- och klimatfrågor. Männen representerar halva världens befolkning det är dags att bakgrunden till mannens klädsel blir lika välkänd och diskuterad som kvinnans.

Boken är rikt illustrerad med historiskt och dagsaktuellt bildmaterial från 1500 till 2022. Här finns bilder av företeelser, plagg, detaljer och individer som påverkat det manliga modet från kända internationella konstverk till dagsaktuella mediabilder i kombination med foton av några av världens mest namnkunniga fotografer.

Under denna kväll möter vi Johan Hakelius som har skrivit kapitlet om dandyn i Manligt mode. Utöver att vara skribent i antologin har han även varit skribent i Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet. Idag skriver han återkommande krönikor i magasinet Fokus samt bedriver podcasten HakeliusPopova

Gamla stans bokhandels evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!