Skandaler i vinvärlden
  • 18 oktober kl 17:00-18:00, Gamla stans bokhandel

Johan F. Cereceda kommer till oss för att tala om sin nya bok Skandaler i vinvärlden.

Det kommer att finnas dryck och lättare tilltugg, samt tid för frågor och signering.

Välkomna!

Om boken:

Vin kan liknas vid vilken näring som helst. Det finns bra och dåliga producenter, kvalitetsviner och annat, mer industriellt vin som transporteras i stora tankbilar till en marknad som gladeligen konsumerar vinet till en mycket låg kostnad. Och precis som i alla näringar förekommer det fusk, ibland storskaligt och cyniskt medvetet. Systembolaget har sin muthärva som fortfarande gnager. Vi vet att exklusivt vin kan betinga astronomiska belopp. Det vet också förfalskare som Rudy Kurniawan och Hardy Rodenstock, två av världens främsta vinförfalskare där den ena åkte i fängelse samtidigt som den andra klarade sig undan.

Johan Franco Cereceda skriver i sin bok Skandaler i vinvärlden från muthärvan på Systembolaget till förfalskade årgångsviner bland annat om dessa händelser. Skandalerna är dessvärre legio och även om det blir allt svårare satt komma undan, görs det försök

I all sin förfärlighet har dessa skandaler emellertid kommit att betyda något positivt för vinvärlden. Strängare lagstiftning, bättre garantier för att vinet inte är hälsovådligt och en vaksamhet mot rariteter som säljs till alldeles för låga belopp är alla bara en del av de positiva följderna.

Johan Franco Cereceda är en av Sveriges ledande vinskribenter och har varit chefredaktör för flera vinpublikationer, tryckta som digitala, bland annat Värdens Viner och World of Wine News. Han är också en flitigt anlitad vinföreläsare och grundade hösten 2021 Sveriges nya sommelierutbildning The Wine Hub. Johan har skrivit de prisbelönta böckerna Vino! älskade spanska viner och Fino! om sherry, världens bästa vin.