David Wengrow om Början på allt – En ny historia om mänskligheten
  • 29 november kl 19:00-20:00, Kulturhuset Stadsteatern, Stora hörsalen

Boken Början på allt – En ny historia om mänskligheten omkullkastar det vi tidigare trott oss veta om människans förflutna och utveckling. Glöm den linjära och kända berättelsen om jägare och samlare i ständig kamp för överlevnad som så småningom börjat bygga städer, bruka jorden och delats in i hierarkiskt styrda stater. Fram ur texten växer en ny, komplex och löftesrik bild som visar att samhället kan förändras på fler sätt än vi kunnat föreställa oss.

Den nya kunskap om antropologi och arkeologi som författarna presenterar, väcker läsarens hopp om samhället som förändrande kraft.

The Dawn of Everything blev omedelbart en New York Times-bestseller och har hyllats av kritiker i The New Yorker såväl som av Noam Chomsky. I november ges det banbrytande verket ut i en nyöversättning av Ulrika Junker Miranda på Volante förlag.

Läs mer om boken här.

Sagt om boken :

“Jag känner mig darrig. Och förvirrad. Och upplyst. På en och samma gång.”
 – Sigge Eklund

“The Dawn of Everything” är ett levande, ofta roligt och anarkistiskt projekt som som vill vidga vår politiska fantasi.”
– Gideon Lewis Kraus, The New Yorker.

“En fascinerande bok som får oss att omvärdera människans förmågor och stoltaste stunder, liksom den påminner om vår tacksamhetsskuld till svunna kulturer och urfolkens bortglömda intellektuella”
– Noam Chomsky.

“Det här är inte en bok, utan en intellektuell festmåltid.”
– Nassim Nicholas Taleb, professor i ekonomi och författare till internationella bästsäljare som The Black Swan.

Om du liksom författarna gillar stora ideér och insikter, välkommen till ett djuplodande samtal med David Wengrow på Kulturhuset Stadsteatern den 29 november.

Medverkande:

Liv Nilsson-Stutz är bioarkeolog, arkeolog och professor vid Linnéuniversitetet där hennes forskning kretsar bland annat kring etiska frågor rörande kulturarv, repatriering och identitet. Hon är också  biträdande redaktör för tidskriften Bioarchaeology International och Handbook of the Archaeology of Death and Burial.

Rasmus Fleischer är forskare i ekonomisk historia vid Stockholms universitet samt kulturskribent. De senaste åren har han forskning framför allt handlat om prisstatistikens historia och svårigheterna i att mäta sådant som inflation och levnadsstandard.

Mattias Svensson är författare och liberal ledarskribent på Svenska Dagbladet med ett stort intresse för frågor om förbud och frihet.

Cecilia Düringer gör historia och allmänbildning angelägen, lockande och relaterbar. Som programledare för podden P3 Historia har hon nått 100 000-tals lyssnare, och mer än 2,8 miljoner tittare såg när hon tillsammans med Jonatan Unge vann På Spåret på SVT 2022. Hon är gymnasielärare i historia och svenska, och har skrivit en lärobok i litteraturhistoria.

Moderator är Tobias Nielsén, VD och förlagschef på idé- och förlagshuset Volante.