Har du tid? Om det som kan ge oss tiden tillbaka
  • 15 oktober kl 17:30-18:30, Studio SN7
  • Boka
  • 150 kr
  • Boka

I samtalsserien Wordstock träffas ledande kultur- och samhällsdebattörer, experter, forskare och författare för att ta pulsen på aktuella kulturuttryck och samhällstrender som påverkar vår samtid och framtid.

Den här kvällen dyker vi djupt ner i tidsströmmarna. På scenen möts tre personer som lagt närmast oceaner av tid på att studera just tid, vår förståelse av tid och hur vi använder den. Tillsammans med tidstänkaren Bodil Jönsson, tidsanvändaren David Larsson Heidenblad och den detaljerade tidsforskaren Simon Elvnäs får vi antagligen hösten mest välanvända timmar.

Om det är något som präglar vår samtid är det önskan om att ha mer tid. På jobbet hinner vi inte med det vi vill få gjort. I vardagen blir det sällan tid till det vi egentligen vill eller behöver, som att läsa böcker eller att slippa stressa. När livet pågår för fullt, hur får man tiden att räcka till det mest väsentliga? Finns det lösningar på detta? Svaret är ja.

Denna kväll lär vi oss från dem som har grävt, läst, sorterat, forskat och testat för att kunna presentera tidstjuvarna för oss. Vi kan få tillbaka tiden och få den att räcka till — Bodil, David och Simon berättar hur och bjuder på många aha-upplevelser såväl som praktiska tips — både för våra yrkesliv och livet i stort.

 Välkomna till ett inspirerande och roligt samtal om vår tids tid.

OBS! arrangemanget är fullbokat, men sänds också digitalt live via Facebook.

***

Om gästerna på scenen:

Redan i 4-årsåldern började Bodil Jönssons funderingar runt tid. Både vad gäller tiden i dess absoluta form inom fysiken och tekniken, och i dess upplevda form. I åtminstone tio av sina böcker har hon skrivit om tid, bland annat i Gott om tid (Brombergs) en uppdatering av hennes klassiker Tio tankar om tid (Brombergs förlag), och i sin senaste bok Så fint att KUNSKAP finns! (Bokförlaget Langenskiöld).

“Tiden bryr sig inte om människor. Den sköter sitt, men om du lever hela ditt liv i tron att du har ont om tid, påverkar det allt du upplever.”

David Larsson Heidenblad är samtidshistorikern vid Lunds universitet som även skriver regelbundet för Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. I sin första bok Ta din tid: gör mindre men bättre (Volante) har han samlat realistiska metoder för oss som vill få tiden att räcka till rätt saker.

“Blockera timmar, dagar, veckor för det oväntade.”

Simon Elvnäs är forskaren vid KTH som ägnat över tio år till att i detalj studera hur ledare och chefer använder sin tid. Det har resulterat i en världsunik studie om beteenden och tidsanvändning. De första resultaten skriver han om i boken Effektfull: detaljerade studier av ledarskap — så ökar du effekten av din tid (Volante).

“En kolibri gör 80 vingslag per sekund, en svala gör bara fem.
Så vem är bäst på att flyga?
Den som flaxar mest eller den som får ut störst effekt av varje vingslag?”

17:00: Dörrarna öppnar.
Kom ihåg din biljett.
17:30-18:30: Samtal
18:30-19:00: Eftersnack

Arrangör: Volante & Stora nygatan 7