Torsdagen 9 december kl.17.00
Kom och ladda upp inför Nobelmiddagen med ett samtal mellan Carl Jan Granqvist & Karsten Thurfjell!
»Svensk gastronomi – en global succé«
Tanken med denna bok är att en hållbar gastronomi styr utvecklingen i rätt riktning och bidrar till jordens överlevnad. Det svenska jordbruket, livsmedels hanteringen, dagligvaruhandeln och restaurangnäringen har snabbt reagerat på de miljö och klimatmässiga utmaningar som blivit allt mer uppenbara.
Svensk gastronomi har de senaste decennierna utvecklats på ett sätt som gjort Sverige till en av världens främsta mål tidsdestinationer.
Sveriges natur och klimat är dessutom idealiskt för produktion av livsmedel. Anledningen är Golfströmmen. Sverige har betydligt er soltimmar än till exempel Bordeaux!
Idag anländer läckergommar från världens alla hörn för att uppleva vårt kök. Så sent som på 1950talet kunde vårt land beskrivas som ett gastronomiskt uland. Hur kunde denna förändring ske så kvickt?
Idén med boken är att beskriva det svenska måltidsundrets framväxt, dels ur ett historiskt perspektiv, men framför allt med fokus på
de nutida skeenden
som bidragit till vårt
nyvunna internationella
anseende.
Vi följer kockens väg från slusk till stjärna, provkökens framväxt, restaurangbranschens osannolika lyft och kokboksexplosionen.
Huvudförfattare är kulturjournalisten Karsten Thurfjell och formgivare den mångfaldigt pris belönte Dick Norberg. Boken bygger på Det Svenska Måltidsundret – från gastronomiskt u-land till världstopp som omarbetats till en global publik. Boken omfattar 224 sidor och finns också översatt till engelska, arabiska, och kinesiska.