Genèvekonventionerna tillkom mellan 1864 och 1949 och är till för att skydda civilbefolkningen. Medan många länder i väst fördömer Rysslands angrepp på civila i Ukraina är de tysta när Israel begår samma typ av övergrepp. Gäller den humanitära rätten bara för vissa? Kan den med trovärdighet överleva Gaza-kriget – och vad krävs i så fall av oss?
Plats: Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm).
När: 19/8 kl 08.00-9.30. Vi bjuder på smörgås och kaffe. Samtalet börjar kl 08.30.
Medverkande:
Moderator: David Isaksson.
Global Bar Magazines prenumeranter har förtur, sedan släpps platser till övriga. Vid anmälan efterfrågas beställnings/ordernummer (ID #xxxxx), detta hittar ni uppe till vänster i er prenumerationsbekräftelse eller på er sida när ni loggar in.
Genèvekonventionerna är fyra till antalet och reglerar uppförandet i krig. De kallas även för krigets lagar. De tillkom mellan 1864 och 1949 och ger skydd till krigets offer – inte minst den fjärde konventionen som är till för att skydda civilbefolkningen.
De är fyra internationella överenskommelser mellan stater som slår fast vilket agerande som bryter mot folkrätten. Krigets lagar kallas även för den internationella humanitära rätten. Dess mål är att minska det lidande som soldater och civila tillfogas i krig. Sjuka, sårade, skadade, stridande, civila och civil egendom skyddas av konventionerna.