Muslimsk feminist? Javisst!
  • 19 april kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel

Sarah Delshad kommer till oss för ett samtal om sin bok Muslimsk feminist? Javisst! Sarah samtalar på scen med med sin förläggare Susanna Romanus. Efteråt finns tid för frågor och signering.

Retoriken rörande muslimska kvinnor har i åratal baserats på en vilja att modernisera och civilisera dem, förklädd som en räddningsaktion. Skildringar av den muslimska kvinnan som ser sin muslimska grogrund som någonting feministiskt och stärkande saknas. Sarah Delshad, journalist inriktad på frågor som rör muslimsk identitet och feminism, ifrågasätter här föreställningen om den rationella, västerländska kvinnan som sitter på den optimala definitionen av frihet. Boken är också hennes egen berättelse genom motgångar och lärdomar som muslimsk kvinna. Muslimsk feminist? Javisst! riktar sig även till icke-muslimer som vill få en inblick bortom återkommande problemformuleringar och förstå den verklighet där muslimska kvinnors sårbarhet, ilska, drömmar, sexualitet och mod får plats. Först när vi lämnar den stereotypa bilden av den muslimska kvinnan möjliggörs möten.

Sarah Delshad är verksam som journalist och syns ofta i debatten. Hon är även flitigt anlitad som föreläsare av myndigheter, bibliotek, fackförbund och skolor över hela Sverige. Muslimsk feminist? Javisst! är hennes första bok.

”Titeln Muslimsk feminist? Javisst! sammanfattar koncist budskapet. Sarah Delshad ser ingen motsättning i att vara troende muslimsk kvinna och feminist, men hon blundar inte heller för de utmaningar som finns. /…/ Sarah Delshad har en generös, inbjudande ton med stor öppenhet om sitt eget liv med både ljusa och mörka stunder och jag tror att många unga muslimska kvinnor kommer att ha glädje av den.”
/Kristian Ekenberg, Gefle Dagblad

”Muslimsk feminist? Javisst! av journalisten Sarah Delshad är en lättsam debattbok som varvar personliga betraktelser, porträtt av samtida muslimska kvinnliga influencers med korta historiska tillbakablickar. Boken är som ett rörigt smörgåsbord, men den öppna formen visar också på den mångfald islam är bortom stereotyperna. Kaxigt och alldeles självklart menar Delshad att beslöjade kvinnor har kommit till Sverige och resten av västvärlden för att stanna. Och att det går alldeles utmärkt att vara yrkesarbetande, feminist och bekännande muslim, med eller utan slöja.”
/Katarina Tavakol, BTJ-Häftet

Foto på Sara: Linda Broström

Gamla stans bokhandels evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!