Wordstock – en samtalsfestival under Stockholms bokhelg
  • 11 maj kl 08:00 - 14 maj kl 19:00, Studio SN7 och Gamla stans bokhandel (Stora Nygatan 7)

Wordstock är en ny genreöverskridande samtalsfestival med fokus på framtidsspaningar och idéer. Under fyra fullmatade dagar i maj (11/5-14/5) samlar vi ledande kultur- och samhällsdebattörer, experter, forskare och författare för att ta pulsen på de kulturuttryck och samhällstrender som påverkar vår samtid och framtid.

Utöver cirka 50 programpunkter, mängder av böcker och intressanta samtal utlovas spännande möten, kul mingel och högt i tak. Bakom satsningen står Studio SN7 och Gamla Stans bokhandel som båda drivs av förlaget Volante.

Våra tre scener är Studio SN7, Gamla Stans bokhandel (Stora Nygatan 7) samt Storkyrkan (Trångsund 1). Evenemanget är en del av Stockholms Bokhelg.

Några av de organisationer som medverkar är: Svenska Pen, Fastighetsägarna Stockholm, Förläggareföreningen, Right Livelihood, Judisk Kultur i Sverige, Piratförlaget, Proustsällskapet, Appell förlag, Schildt & Söderström, Natur & Kultur, Krimtidpodden, Tidskriften Parnass, Tidningen Fokus, Norstedts, Unga tankar om musik, Volante Förlag, Stockholmia förlag, Bazar förlag och Författarcentrum i öst.

Är du eller din organisation intresserad av mer information eller av att delta?
Hör av dig till Alexandra Heymowska, programansvarig Studio SN7 på alexandra@storanygatan7.se.

SAMTLIGA PROGRAMPUNKTER (Uppdateras löpande)

TORSDAG 11 MAJ

08:00-8:45 När staden tystnar – måste Stockholm vara Nordens tystaste stad?
Lokal: Studio SN7
Allt fler livescener stängs. Stockholm används som avskräckande exempel av konsertarrangörer i våra grannländer. Måste det vara så? Ett frukostmöte om att göra Stockholm till den sjudande livescen musiklivet drömmer om med Ingmari Pagenkemper, Asta Bjerde, Elin Nordquist och Max Låke.
Arrangör: Unga tankar om musik och Blåsarsymfonikerna i Musikaliska kvarteret

12:00-12:45 Krimtidspodden LIVE
Lokal: Gamla Stans bokhandel

13:00-14:00
Skuggsamhället och Imperiets barn [LIVEPODD]
Lokal: Studio SN7
Panelsamtal med utgångspunkt i Liza Alexandrova Zorinas uppmärksammade och rosade bok Imperiets Barn och Henrik Sjögrens reportage om Migrationsverket i tidningen Fokus om migration, skuggsamhälle och brottsutveckling.
Arrangör: Tidningen Fokus och Volante

14:00-14:45 Lär dig Bubbelhoppa – den nya trendiga rörelsen!
Lokal: Gamla Stans bokhandel
Boksamtal med Handels-forskaren och författaren Emma Stenström om att Bubbelhoppa, en effektiv och rolig metod för alla som vill vidga sina perspektiv, tänka nytt, föra bättre samtal med oliktänkande och samarbeta (vilket beskrivs i hennes nya bok).
Arrangör: Volante

15:00-15:45 Om gigekonomins framtid
Lokal: Gamla Stans bokhandel

Gigekonomin väcker starka känslor. Bör vi oroa oss, eller är gigjobben en naturlig och bra utveckling av arbetslivet? Ett samtal om framtidens arbetsmarknad med Joakim Wernberg, medförfattare till Till gigekonomins försvar och Andreas Johansson Heinö, Timbro.

15:30-16:15 Giftet i våra kroppar
Lokal: Studio SN7
PFAS-kemikalierna, kända som “evighetskemikalier”, finns överallt och orsakar bevisat allvarliga hälsoeffekter. Vem bär ansvaret för att vårt dricksvatten är säkert att dricka? Möt amerikanske miljöjuristen och Right Livelihood-pristagaren Robert Bilott i ett panelsamtal med Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen samt Therese Börjesson, Naturskyddsföreningen.
Arrangör: Right Livelihood

16:00-16:45 Bortglömda platser
Lokal: Gamla Stans bokhandel
Möt Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia och författare till Övergivna platser – finalen som skildrar globaliseringens konsekvenser via nedlagda fabriker och övergivna kontor. Här i ett boksamtal med Timbros nätmagasin Smedjan.

17:00 – 17:45 Lansering: Svante Weyler presenterar höstens bästa bokcirkel
Lokal: Gamla Stans bokhandel 
Tillsammans med Svante Weyler, tidigare journalist och förläggare, nu aktuell med boken Böckerna, bjuder vi in till en unik bokcirkel som drar igång i höst. I en serie samtal väljer han ut fem böcker som påverkat honom och läser dem tillsammans med deltagarna.

18:00 -18:45 Mod och motstånd i Europa – igår och idag
Lokal: Gamla stans bokhandel
Författarsamtal mellan Lisa Bjurwald och Kenneth Hermele. Lisa Bjurwald är journalist och aktuell med boken Slava Ukraini. Kenneth Hermele är ekonom och har skrivit Inte som lamm till slakt: judiskt motstånd under förintelsen.

18:15 – 19:00 Cohen möter Dylan UTGÅR
Lokal: Studio SN7
Kulturjournalisten och författaren Mikael Timm lyssnar in judiska toner och undertoner hos Leonard Cohen och Bob Dylan.


FREDAG 12 MAJ

08:00-09:00 Hur bekämpa brottsligheten och segregationen?
Lokal: Studio SN7
Arrangör: Fastighetsägarna Stockholm

09:15-10:00
Vem är ett offer – och vem gör andra till offer?
Lokal: Studio SN7

Ett samtal mellan konstvetaren och författaren Sara Kristoffersson och kulturjournalisten och tidigare läraren Vesna Prekopic mot bakgrund av debatten om Vita Havet på Konstfack och Vesna Prekopic artikel i DN om att den som beskriver andra som offer i själva verket utövar makt. Modererat av Volantes förläggare Johan Wirfält.
Arrangör: Volante

10:30-11:15
Longtermism och effektiv altruism (LIVEPOD)
Lokal: Studio SN7
Ett samtal om långsiktigt framtidsbyggande med Vilhelm Skoglund, medgrundare av Impact Academy och fd generalsekretare för Effektiv Altruism i Sverige, samt Beatrice Erkers, COO Foresight Institute, i en livepodd med poddaren och författaren Christian von Essen, Heja Framtiden.
Arrangör: Heja Framtiden och Volante

11:00-11:45  Het på gröten. Om maten i vårt språk
Lokal: Gamla stans bokhandel
Varför säger vi att någon är het på gröten? Vad är en chipskostym? Hur länge har vi pratat om ketchupeffekten? Var ligger Gurkstan? Carl Ahlstrand, språkkonsult, översättare, redaktör och författare berättar om sin bok Maten i vårt språk.

12:00.12:45 Vem äger språket?
Lokal: Gamla stans bokhandel
Kan man styra språket med språkpolitik? Och bråkar vi mer om språk och ord i dag än förr? Om detta och annat samtalar Olle Josephson, professor i svenska och tidigare chef för Språkrådet, och Maria Sjödin, förläggare på Morfem.

13:00-14:00 Konsten att hantera skiljetecken
Lokal: Gamla stans bokhandel
Finns det skrivregler för emojier? Och vad är en interrobang? Om semikolon, emojier, utropstecken och andra skiljetecken. Siv Strömquist i samtal om textens minsta byggstenar (som hon skrivit en bok om) med Maria Sjödin, förläggare på Morfem. 

13:00-13:45 Kvinnors öden under 1700-talet i Gamla Stan
Lokal: Storkyrkan
Diskussion om kvinnoöden på 1700-talet med Mia Skott, historiker och författare och Rebecka Lennartsson, etnolog och författare. I samarbete med Volante, Norstedts och Stockholmia förlag.

13:00-13:45 Legenden Börje Salming
Lokal: Studio SN7

I slutet av 1990-talet bad Börje Samling journalisten Ola Liljedahl att skriva hans självbiografi. Nu finns boken i bearbetad nyutgåva med bidrag från Börjes bror Stig Salming. Hör Ola Liljedahl berätta för Tobias Nielsén, förlagschef Volante, om mötena med bröderna Salming och om den verklighet av med- och motgångar som formade NHL-proffset och Legenden Börje Salming. 
Arrangör: Volante

14:00-14:45 Dörrarna som latinet öppnar
Lokal: Gamla stans bokhandel
Latinet öppnar dörren till Europas kulturhistoria och tankar som fortfarande utövar stort inflytande på västerländsk kultur och världsuppfattning. Andreas Nordin, författare till Latin: En introduktion och Latinsk grammatik, berättar mer.

14:15-15:00 Putins propaganda och informationskriget om Ukraina
Lokal: Studio SN7
Det brutala ryska invasionskriget i Ukraina har föregåtts och präglats av propaganda, desinformation och lögner. Hör bokaktuella Per Enerud (Det här är inte ett krig) och journalisten och författaren Lisa Bjurwald (Slava Ukraini) i ett samtal om propagandans makt och hur fake news bereder väg för krigsbrott på Ukrainsk mark.
Arrangör: Bite the bullet press och Carlssons förlag

15:00-15:45 Runda skrivkampen
Lokal: Gamla stans bokhandel
Psykologen Pär Säthil berättar om sin nyutkomna bok Det lyckliga geniet. Om kreativa fällor och hur man rundar dem; skrivkramp, uppskjutande, bristande motivation och inställda drömmar går inte bara att förklara utan också att förändra.
Arrangör: Volante

15:00-15:45 Författaren Svante Weyler om Böckerna
Lokal: Storkyrkan
Svante Weyler har varit förläggare för några av Sveriges mest älskade författarskap. I boken Böckerna, en sorts ”memoar från sidan” möter vi författare som betytt mycket för honom själv. En bok om böcker och litteraturens förmåga att göra livet större.
Arrangör: Storkyrkan i samarbete med Volante förlag.

15:30-16:15 Hotet mot yttrandefriheten
Lokal: Studio SN7
Nya spionlagar, public service under press och hat och hot i sociala medier.  Yttrandefrihet har blivit en brännande fråga. även här i Sverige. Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet, Anders Q Björkman, bitr. kulturchef och nyhetschef SvD och Judith Kiros, poet och journalist diskuterar  hur vi kan rusta oss under ledning av Kerstin Almegård, Svenska PEN.
Arrangör: Svenska Pen.

16:00-16:45  (O)moralen i världens största sport
Lokal: Gamla stans bokhandel
Olof Lundh satte ordet sporttvätt på allas läppar i samband med Qatar-VM. Lennart Ekdal, pappa till två landslagsspelare, beskriver fotbollsproffsens liv framför och bakom kulisserna. Hör ett samtal mellan två rutinerade journalister om en (åtminstone delvis) smutsig mångmiljardindustri som oftast bevakas som ren underhållning.
Arrangör: Volante

16:45-17:30 Litteraturkritikens villkor
Lokal: Studio SN7
Utrymmet för litteraturkritik i public service och dagspress minskar. Vad säger medierna om framtiden? En diskussion om bokens utrymme med Karin Pettersson, Kulturchef Aftonbladet, Måns Hirschfeldt, Programchef på Sveriges Radios kulturredaktion, Jerry Määttä, litteratursociolog Stockholms universitet och Johan Scheéle, Kulturnyheterna SVT med Casia Bromberg, Brombergs förlag som moderator.
Arrangör: Förläggareföreningen

17:00-17:45 Finputsa Texten
Lokal: Gamla stans bokhandel
Korrekturläsaren Corinna Müller och redaktören Lars Molin i samtal. Litterära tidskriften Parnass bjuder in till ett samtal om textarbetet bakom kulisserna.
Arrangör: Parnass


LÖRDAG 13 MAJ

11:00-11:45  Ayn Rand – ett författarskap som fortsatt engagerar
Lokal: Gamla stans bokhandel
Ayn Rands klassiska kortroman Lovsång ges nu ut i nyutgåva på svenska (Timbro). Vad är det i hennes romaner som väcker sådant engagemang och ständigt finner nya generationers kärlek (och hat?) Hur ser en politik inspirerad av Ayn Rand ut?
Medverkar i samtalet gör Mattias Svensson, ledarskribent Svd och Kajsa Ekis Ekman, Timbro.

11:30-12:15 Att återuppleva en bok
Lokal: Studio SN7, Stora Nygatan 7
I 20 år har projektet Stockholm läser fått stockholmare att återupptäcka många favoritböcker. Gun-Britt Sundström, Alejandro Leiva Wenger och Lena Andersson är tre författare vars böcker valts ut. Nu möts de i ett litterärt samtal om att läsning och böckers livslängd, modererat av Mats Almegård, journalist och kritiker.
Arrangör: Författarcentrum Öst

12:00-12:45 Författarsamtal med Emma Hamberg
Lokal: Gamla stans bokhandel
Träffa Emma Hamberg som kommer med en efterlängtad uppföljare till succéromanen Je m’appelle Agneta; Au revoir Agneta är äntligen här!

12:45-13:30 Varför är det inte lätt att äta rätt?
Lokal: Studio SN7
Ett lustfyllt och nödvändigt samtal om roller och ansvar i omställningen av matsystemet. Ett system som är en del av oss alla, då vi alla delar behovet av mat – men som idag påverkar människor, djur och natur negativt. Möt Johannes Cullberg, serieentreprenör, hälsoprofil och hälsocoach med 20 års erfarenhet från dagligvaruhandeln och Olga Grönvall Lund, grundare av Reformaten, en rörelse som verkar för att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet.
Arrangör: Reformaten och Volante

13:00 -13:45 Författarsamtal med Sara Lövestam
Lokal: Gamla stans bokhandel
Kom och lyssna till Sara Lövestam som snackar språk och grammatik!

14:00–14:45 Flykten från Kabul
Lokal: Studio SN7
Hör bokaktuelle Robert Karjel berätta om möten med ögonvittnen från den svenska evakueringen ur Afghanistan 

14:00-14:45 Boksamtal med Ninni Schulman och Lina Areklew
Lokal: Gamla stans bokhandel
Ninni Schulman och Lina Areklew i samtal om sina nya böcker Som vi lekte och Av skam. Psykologisk spänning i Dalarna och ond bråd död i Ångermanland.

15:00-15:45  Litteraturens Paris
Lokal: Gamla stans bokhandel
Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland berättar om romaner och dikter, tecknar miljöer och lyssnar in röster i Franska flanörer med fokus på 1800-talets Paris.

16:00-16:30  Boksignering med Martina Haag
Lokal: Gamla stans bokhandel
Martina Haag är nu tillbaka med Från och med nu – en berättelse om att befinna sig mitt i livet och inse att det inte kommer att vara för alltid. När ska man bli den person man är ämnad att vara? Välkommen på boksignering! (Obs! Inget samtal.)

16:00-16:45 Helene Rådberg om Kvinnorörelse i Frälsningsarmén
Lokal: Storkyrkan
Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en rörelse som för första gången låter kvinnor predika. I boken Kvinnorörelse skildrar Helene Rådberg hur kvinnor kring förra sekelskiftet kämpade för kunskap och lika villkor genom sin sin mormorsmors spännande levnadshistoria.
Samarbete med Ordfront förlag

17:00-17:45 Tysk vs svensk samhällsdebatt
Lokal: Gamla stans bokhandel
I Sverige har Tyskland länge betraktats som en förebild med sitt öppna debattklimat. Men i ljuset av senare års energiomställning och Rysslandpolitik har pendeln svängt. I Sverige för vuxna – om Tyskland som förebild och varnande exempel, belyser Philip Franzén myter om både tysk och svensk samhällsdebatt. Ett samtal med Andreas Johansson Heinö (Timbro).


SÖNDAG 14 MAJ
I Gamla stans bokhandel ägnar vi hela dagen åt att fördjupa oss i den Finlandssvenska litteraturen.

11.00 – 11:45 Edith Södergran poet – och fotograf
Lokal: Gamla stans bokhandel
Edith Södergrans poesi behöver ingen introduktion. Mindre känd är hon som fotograf. I Världen är min paras henne mest spännande fotografier ihop med hennes poesi. Agneta Rahikainen, en av redaktörerna bakom boken,berättar mer. 

12:00-12:45 Boksamtal om Döden och Kerstin
Lokal: Gamla stans bokhandel
Författaren och konstkritikern Sebastian Johans i samtal om nya romanen Döden och Kerstin. Kapten Rönner ligger i en villa på Åland och dör. Han hör sin hustru och hennes sommargäster skvallra i salongen, medan minnena tränger på…

13:00-13:45 Finlands svenska historia
Lokal: Gamla stans bokhandel
Hur ser Finlands svenska historia ut? Är det politiken, makten, språket eller kulturen som väger tyngst? I dag är oftast språket i fokus när det gäller de svenskspråkigas identitet i Finland, men historiskt sett har till exempel hembygd, klass eller vem man svurit trohet till varit viktigare. Martin Hårdstedt berättar om Finlands svenska historia. Samtalspartner Urban Lindstedt.

13:00-13:45 Helgonnamnen i almanackan
Lokal: Storkyrkan
Många namn i dagens almanacka har bakgrund i den medeltida kyrkans helgonkalender. Detsamma gäller helgdagar som midsommar, Mikaelidagen och Lucia. När Sverige övergick från katolska kyrkan till den lutherska slutade man fira helgonen, men namnen levde vidare. Tommy Kuusela (Fil. dr, forskningsarkivarie) och pastor Kristina Ljunggren samtalar.
I samarbete med Appell förlag


15:00-15:45 Dotter, syster, maka och mor
Lokal: Gamla stans bokhandel
I biografin Ebba Stenbock: I maktspelets skugga möter vi Ebba Stenbock, som befann sig mitt i stormens öga under maktkampen mellan kung Sigismund och hertig Karl. Anu Lahtinen berättar om Ebba Stenbock som dotter, syster, maka och mor i en politiskt turbulent tid. 

15:00.15:45 Därför ska man läsa Proust
Lokal: Storkyrkan, Själakoret (en trappa upp)
Möt Klara Gullström och Lars Fuhre från Proustsällskapet som diskuterar Marcel Prousts litterära gärning och varför hans verk är värt att läsa än idag.
I samarbete med Proustsällskapet


16:00-16:45 Krigets trauman
Lokal: Gamla stans bokhandel
Urban Lindstedt som driver podden Historia Nu berättar om boken Sargade själar författad av Ville Kivimäki. Om de finska soldaterna som under andra världskriget vårdades för psykiska krigsskador. Deras trauman var stigmatiserande och har länge varit en undanskymd del av krigets historia.

16:00-16:45 Poesi av och Med Jila Mossaed
Lokal: Storkyrkan, Själakoret  (en trappa upp)
Möt Jila Mossaed en iransk-svensk författare, poet och ledamot av Svenska Akademien.
I samarbete med Lejd förlag

17:00 -17:45 Syskonländer
Lokal: Gamla stans bokhandel
Thella Johnson har prisats för sina radiodokumentärer och granskande reportage. Fred är hennes debutroman; ett ömsint familjeepos, från Kalevala till flyktingkris. Och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon.

17:00-17:45 Narren på scen
Lokal: Storkyrkan
I sin nya bok Narren på scen porträtterar Olle Näsman skådespelaren Jan-Olof Strandberg. Strandbergs skådespelargärning spände över sex decennier på landets stora scener. Scenen var hans, integriteten, kunnandet, allvaret, självdistansen och glimten i ögat fanns alltid där. Han var skådespelaren, men också både chef för Dramaten och mångårig företrädare för skådespelarfacket.
Scenframträdande tillsammans med Etienne Glaser.
I samarbete med Carlsson förlag

18:00-18:45 Avslutningssamtal: Tack för årets bok- och samtalsfest!
Lokal: Gamla stans bokhandel
Vi avslutar bokhelgen och samtalsfestivalen Wordstock med ett samtal om litteratur och läsande mellan John Ajvide Lindqvist och Ordfronts förlagschef Pelle Andersson