Alfred upptäckaren för barn
  • 7 december kl 00:00-00:00

Alfred möter saker och händelser i sitt liv, som han inte förstår hur de fungerar. Saker som kanske till och med känns läskiga. I böckerna om Alfred får läsaren upptäcka hur vardagliga ting fungerar, samtidigt som man får uppleva en rolig och lite spännande berättelse. Alfred Upptäckaren & hundfisen och Alfred Upptäckaren & metallmonstren är Sonja Rundgrens debutböcker och med dem hoppas hon bidra till att göra vetenskap tillgänglig och inspirerande.

– Som ung samhällsvetare så var det ofta naturvetenskapliga ämnen som jag tyckte var svåra, så i gymnasiet höll jag mig undan dem så gott jag kunde. Men ju äldre jag blev desto mer fascinerad blev jag av dem. Jag menar, vem vill inte förstå hemligheten med svarta hål? Det har varit inspirationen till att skriva böckerna, för tänk att få så ett frö i barnen om vetenskapens magiska värld och låta dem fantisera och drömma sig bort i atomernas eller stjärnornas universum. Jag vill med serien göra vetenskap inspirerande och på så vis tillgänglig för alla barn, oavsett bakgrund och förutsättning, säger Sonja Rundgren.

Alfred Upptäckaren är en rolig och finurlig bokserie, som väcker upptäckarlusten och presenterar vetenskap för barn. Med hjälp av sitt multiverktyg upptäcker Alfred hur till synes vardagliga och självklara saker fungerar – och förklarar spännande upptäckter, som alla har lett till Nobelpriset. Varannan bok handlar om en upptäckt där en kvinna prisats – detta för att synliggöra vetenskapens kvinnor som ofta hamnat utanför historieböckerna.

Alfred Upptäckaren & hundfisen handlar om hur vårt luktsinne fungerar, och hur vi kan känna igen och minnas flera tusen olika dofter.

Alfred Upptäckaren & metallmonstren handlar om hur våra celler kan bryta ner och återvinna sig själva. En upptäckt som gjort det enklare att utveckla mediciner.

Alfred tittar storögt på mamma som ritar vidare.
“Din kropp är gjord av små saker som heter celler. Celler är pyttesmå byggstenar som bildar olika kroppsdelar när de sitter ihop. Till exempel hud. Vi kan kalla en av cellerna för Cellen Celine.”
Alfred tittar skeptiskt på teckningen. Mamma hittar säkert på nu. Skulle hans kropp bestå av delar som inte ens syns. Hur kan man se något som inte syns? Han syns ju.
“Man kan säga att din kropp har en egen återvinningsstation. Cellen Celine återanvänder gamla cell-delar, alltså sitt skräp. Det kallas för autofagi.”
“Auto-vad då?” Alfred tycker ordet är knepigt.
“A-U-T-O-F-A-G-I”, bokstaverar mamma. “Det är cellernas sätt att återvinna sitt egna skräp.”
– ur boken

Sonja Rundgren bor i Mjölby och böckerna om Alfred Upptäckaren är hennes debut. Hon har flera års erfarenhet inom affärsutveckling och som mentor för andra som startat eget företag. Men hon har länge haft en drömt om att bli författare – en dröm som nu blir sann. Idén till serien kom till henne när hon hörde om vinnaren av nobelpriset i kemi på radio.