Bokprat & Boksignering med Anders Johnson om Curt Nicolin, utomhus såklart!
  • 11 juni kl 00:00-00:00

Fredag 11 juni kl.16.00 – 17.00

”Curt Nicolin: ingenjör, direktör, debattör” 

Ingenjören och direktören Curt Nicolin var en av det svenska näringslivets mest  betydelsefulla aktörer under 1900-talets andra halva. Den 10 mars 2021 skulle  han ha fyllt 100 år – och det uppmärksammar Förlaget Näringslivshistoria med  en ny biografi om Nicolin. Skriftställaren Anders Johnson har skrivit boken, som  skildrar både mediabilden och människan bakom den.  

Curt Nicolin (1921–2006) inledde sin yrkesbana med att leda konstruktionsarbetet för Sveriges  första jetmotor på Stal i Finspång. Som vd för Asea och SAS blev han känd som en av landets  främsta företagsledare och som ordförande i SAF (dagens Svenskt Näringsliv) mellan 1976– 1984 stod Nicolin upp för det fria näringslivet i en tid när detta var som mest ifrågasatt. I  medierna framställdes han ofta som känslokall, men pratar man med människor som mött  honom var han snarare en empatisk och känslosam person.  

Om boken 

Den 10 mars 2021 skulle denne gigant inom näringslivet ha fyllt 100 år. Därför ger Förlaget  Näringslivshistoria ut en ny biografi, skriven av Anders Johnson. Boken bygger på ett  omfattande källmaterial där Johnson bland annat gått igenom Curt Nicolins personarkiv på  Centrum för Näringslivshistoria och gjort ett stort antal intervjuer med personer som på olika  sätt stått Nicolin nära. Nicolins familj har bidragit med bilder som visar en mer privat sida av  honom – en sida som sällan visats tidigare. Bokens förord är skrivet av Jan Carlzon

 

 

Om författaren 

Anders Johnson är författare med inriktning på svensk politisk och ekonomisk historia.  Johnson har tidigare skrivit biografier över bland andra Gustaf Dalén, Gustaf de Laval, Karl  Staaff och Anna Whitlock, samt flera böcker om Stockholms entreprenörshistoria. Han  tilldelades Näringslivshistoriska priset 2019 av Centrum för Näringslivshistoria.