INSTÄLLT-Boksläpp med mingel, Catalana av Anna Lihammer och Ted Hesselbom
  • 7 april kl 00:00-00:00

Tisdagen 7 april kl.17.30 – 19.30  TYVÄRR INSTÄLLT !

________________________________________________________________________

Catalana:

Historisk deckare i 30-talets mörker

Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris.

Den prisbelönta Carl Hell-serien fortsätter nu med förtätad spänning i atmosfärrik historisk miljö. Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom skriver den fjärde fristående boken om Carl Hell och Maria Gustavsson, som denna gång nystar upp en laddad mordhistoria i Europas mörka 30-tal.

Anna Lihammer är arkeolog med flera kritikerrosade skildringar bakom sig: Arkeologiska upptäckter i Sverige och Vikingatidens härskare. Vikingatidens härskare blev utnämnd till Årets bok om historia 2012. Ett av Anna Lihammers favoritområden inom arkeologin är 1900-talets lämningar, och ett udda fynd inspirerade henne till att börja skriva skönlitterärt. Hennes deckarmanus låg i byrålådan ett tag innan hon tog mod till sig att skicka det till förlaget med orden Jag vet inte om detta är något att ha, men … På förlaget kom det skönlitterära manuset som en total överraskning. Och en otroligt glad sådan. Att Anna även kunde skriva så här fruktansvärt spännande? Och brutalt? Och vackert?

2014 debuterade hon som skönlitterär författare med den historiska kriminalromanen Medan mörkret faller. Och vilken debut det blev! Boken rosades av recensenter och läsare, och belönades med priset för Årets bästa debut av Svenska Deckarakademin. Året efter kom uppföljaren Än skyddar natten, där vi återigen fick följa kriminalkommissarie Carl Hell och han assistent Maria Gustavsson. De utreder fall i 1930-talets Sverige och Europa, där nazismen breder ut sig och lägger en skugga över mänskligheten. I augusti 2016 kom den tredje delen om den udda polisduon, Där gryningen dröjer. Nu etablerar sig Anna Lihammer som en av Sveriges viktigaste kriminalförfattare.

Ted Hesselbom är museichef och designer, tidigare hade Ted mest tittat på historia utifrån, konst, mode och design. 1930-talet är väldigt intressant utifrån form och design. Mycket nytt skapades och även om det politiskt var en mörk period hände mycket som var roligt och förändrade framtiden positivt. Modebranschen var framåtblickande mot mer funktion och ibland av experimentell karaktär. Begrepp som surrealism, futurism och Bauhausskolan präglade världen. Nya media revolutionerade i hur man umgicks och träffades. Både ljusa och mörka bilder finns kvar av tiden. Det är alltid intressant att titta tillbaks på hur det var förr. Det är en hjälp i att förstå samtiden och tolka framtiden.