Carl Cederström i samtal om romanen Guldmunken
  • 28 mars kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel

Carl Cederström besöker oss för att berätta om romanen Guldmunken i ett samtal med sin redaktör.

Under hösten slutar jag röka och börjar titta på YouTube-videor där amerikanska hemmafruar visar hur man bäddar perfekta sängar och puffar kuddar i soffor. Jag lånar inredningstidningar av en granne och syr sammetsgardiner med min mamma.

En guldmunk är en man som inte haft sex på ett år. Carl får lära sig ordet när han skiljer sig. Snart beskriver det honom själv. Medan vännerna försöker para ihop honom med olika tjejkompisar stannar Carl hellre hemma och städar. Han läser allt han kommer över om livskriser, viker plastpåsar och märker upp lådor med etiketter till sent in på nätterna.

Men just som han fått ordning på sitt liv blir han kontaktad av K. Hon presenterar sig som hans städsjälsfrände och en omtumlande vänskap växer fram, först per brev och sedan genom möten. Hon retas och utmanar Carl, men är han beredd att ge sig hän igen, med allt stök som det kanske skulle föra med sig? Guldmunken är en berättelse från verkliga livet, om kärlek och kontroll, och om konsten att lära sig stå ut med ohyra.

Carl Cederström är docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Hans senaste bok är Den vilda jakten på ett (bättre) jag (2017). Han har även publicerats i bl. a. The New York Times, The Guardian, The Atlantic och Svenska Dagbladet.

Foto på Carl: Karl Nordlund

Gamla stans bokhandels evenemang är kostnadsfria att vara med på, men vi ser förstås gärna att ni köper en bok när ni besöker oss!