DRAMA UTAN SLUT – TURKIET 100 ÅR
  • 11 oktober kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel

Möt författaren Bitte Hammargren i ett samtal  med Ekim Caglar, skribent och Turkietkännare  om boken Drama utan slut – Turkiet 100 år.

Under samtalet kommer även fotografen och formgivaren Stefan Bladh att närvara.

Ur krig, blod och aska föddes den turkiska republiken för hundra år sedan. Det skapade ett drama som kommer att fortsätta långt efter republikens 100-årsdag i oktober 2023. Med reportage- och fotoboken vill journalisten Bitte Hammargren och fotografen Stefan Bladh skildra några av de avgörande händelser och förändringar som bidragit till det Turkiet vi ser i dag. Inte minst beskriver den högaktuella bok Erdoğans resa till makten, och hur han förändrat republiken under sin tid som premiärminister och president – samt de politiska efterskalv som väntar ett hårt prövat och polariserat land efter de förödande jordbävningarna i början av 2023.

Bitte Hammargren är frilansskribent med lång erfarenhet av att bevaka Turkiet och Mellanöstern. Åren 2001–2012 var hon Svenska Dagbladets Turkiet- och Mellanösternkorrespondent. Därefter har hon bland annat lett Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet samt varit Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut. Numera är hon senior associerad medarbetare vid UI.

Sagt om Drama utan slut:

»En strukturerad och sammanhållen berättelse som samtidigt får liv och energi av två förfarna journalisters närvaro. De är inte bara väl pålästa, de har själva bevittnat de stora katastroferna, bevakat krigen och konflikterna och träffat många av de ledande aktörerna. Resultatet är på en gång informativt, klargörande och personligt.«
Lars Linder, Dagens Nyheter

»En fantastisk kunskapskälla«
Ulf B Andersson, Amnesty Press

»Texterna och bilderna tar verkligen läsaren nära landet idag.«
Göteborgs Posten

Foto på Bitte: Stefan Bladh