Nato: en allians i tiden
  • 11 januari kl 18:00-20:00, Gamla Stans Bokhandel

Niklas Ekdal, författare och debattör, möter den tidigare ambassadören och författaren Ulla Gudmundson i ett samtal om hennes nyutkomna bok Nato: en allians i tiden.

Om boken:

Vad för slags organisation är Nato? Vilka idéer och maktpolitiska intressen har präglat denna allians av medlemsstater under de dryga 70 år som den har funnits till?

Vilken framtid har Nato i en värld där militära hot kvarstår men där nya utmaningar tillkommit i form av klimatkrisen och allvarliga problem med den gemensamma energiförsörjningen?

Rysslands angrepp på Ukraina 2022 har under kort tid förnyat Sveriges och Finlands relation till Nato. Vilka åtaganden innebär ett medlemskap – vad har vi att vänta som Natomedlemmar?

I denna grundliga och åskådliga genomgång av Natos utveckling och roll i Europa och på den globala arenan, sätter den tidigare ambassadören och Natoexperten Ulla Gudmundson in Nato i ett idéhistoriskt öst-västperspektiv och ger svar på flera av de frågor som följer i spåren av en världsordning i förändring.

Nato: en allians i tiden ges ut av Bookstrap Publishing.

Ulla Gudmundson är tidigare ambassadör och författare.

Niklas Ekdal har varit opinionschef på Expressen och Dagens Nyheter. Numera är han fri skribent, programledare, föreläsare och moderator.

Foto på Ulla Gudmundsson: Charlotta Smeds