FÖRGÖR DE FALSKA GUDARNA – ANDERS RYDELL OCH JESPER HUOR OM KULTURARVSKRIGET I PALMYRA
  • 12 oktober kl 17:00 - 6 oktober kl 18:00, Gamla Stans bokhandel

2015 stormas ökenstaden Palmyra i Syrien av världens brutalaste terrorgrupp – Islamiska staten. De skövlar museet, slår sönder antika statyer och spränger tusenåriga tempel. En handfull museitjänstemän sätter sig till motvärn – och tvingas betala ett fruktansvärt pris. Men varför förklarar terroristerna krig mot det antika kulturarvet?

Det här är berättelsen om hur lämningarna från mänsklighetens första högkulturer, civilisationens vagga, håller på att utplånas. Via besök i arkiven och resor till dagens krigsdrabbade Palmyra gräver Anders Rydell och Jesper Huor fram den hemliga historien om kulturarvskriget, kampen mellan jihadister och arkeologer, och om jakten på blodsantikviteter från dagens konfliktzoner till världens främsta museer. På spel står vår gemensamma historia – som riskerar att försvinna.

Anders Rydell, född 1982, är journalist och författare och har tidigare utkommit med bland andra böckerna Plundrarna och Boktjuvarna som översatts till över 20 språk. Sedan 2019 är han chefredaktör för tidskriften Författaren. Han har nominerats till Augustpriset och tilldelats Wallquistpriset samt Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen.

Läs mer på www.andersrydell.se

Jesper Huor
är författare, dokumentärproducent och reporter. Han har arbetat för Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och TT. Huor har gjort dokumentärer för TV och radio och vann Stora Radiopriset för sin P1-dokumentär Bibliotekarien – boktjuven som sprängdes. Hans debutbok Sista resan till Phnom Penh kritikerrosades och har även givits ut i Danmark och Norge.

Läs mer på www.huor.se

Foto på Anders och Jesper: Rickard L. Eriksson