Kvinnorna som gick före, var pionjärer och krossade glastaket
  • 25 augusti kl 17:00-18:00, Gamla Stans bokhandel
Ett samtal om kvinnorna som gick före och banade vägen för andra. Med författarna till två nyutkomna böcker De första – kvinnorna som spräckte glastaket, Monica Green och Anna Nyberg samt Pionjären Kerstin Hesselgren, Jan-Ewert Strömbäck.

De första – kvinnorna som spräckte glastaket:
Vilka är de, kvinnorna som krossat glastak i modern tid? Vad har de för drivkrafter, när har de blivit motarbetade och vad har de fått försaka på vägen? Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson är en av de kvinnor vi får följa på vägen till makten. Även kvinnliga föregångare inom andra partier delar sina erfarenheter om hopp och förtvivlan under tiden som partiledare. I boken medverkar också Sveriges första kvinnliga ärkebiskop Antje Jackelén, Christina Jutterström som var banbrytande inom svensk media, fotbollsikonen Pia Sundhage och ytterligare ett 20-tal kvinnor som varit den första inom sitt område. De olika intervjuerna kommenteras av genusforskaren Gunnel Karlsson.

Pionjären Kerstin Hesselgren:
Kerstin Hesselgren var en initiativtagare och inspiratör till många välfärdsreformer. På alla de samhällsområden där hon varit aktiv var hon en pionjär. Även internationellt, bland annat i Nationernas Förbund. Författaren Jan-Ewert Strömbäck reflekterar kring Hesselgrens betydelse då och nu.