Salad Hilowle i samtal om nya boken Halima om de sina
  • 23 november kl 17:00-18:00, Stora Nygatan 7

”Halima om de sina handlar om att längta hem, längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära. Det är mitt sätt berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.”

Så beskriver konstnären och filmmakaren Salad Hilowle sin debutbok, där text och bild möts i något som är lika mycket konstverk som dokument. Berättad ur en somalisk kvinnas perspektiv gestaltar den samtidigt en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet. Det är en berättelse om den lilla människan i stora världen, och om somalier i Sverige – en av landets största minoritetsgrupper, som trots det har få plattformar i svensk offentlighet.

Salad Hilowle igen: ”Det är en intim skildring – som påminner om dagboken – av personer och platser vi sällan möter i svenska böcker. Jag vill visa läsarna att allt som sker eller skett i Somalia och Sverige inte nödvändigtvis skiljer oss från varandra. Vi kanske har mer gemensamt än många tror, hur vi till exempel formas genom våra nära och kära – oavsett var vi kommer ifrån.”

Halima om de sina är Salad Hilowles debutbok, och sammanfaller med en utställning på galleriet ISSUES i Stockholm. Hilowle har tidigare gjort separatutställningar på Kulturhuset och Konstakademien i Stockholm samt Österängens konsthall i Jönköping.

Varmt välkommen!